Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 152
Juče: 95

Danas: 57


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


O Alkoholizmu

Alkoholizam je jedna od tri najveće bolesti zavisnosti pored cigareta i droga.
Alkohol je verovatno najproširenija psihoaktivna supstanca.Uzrok tome je njegova laka proizvodnja,dostupnost i brzo delovanje.Psihoaktivno dejstvo alkohola ima dve faze i forme:

1.Izvesno vrieme posle uzimanja umerene količine alkohola javlja se subjektivno osećanje opuštenosti, lakoće, povećanje snage. Istovremeno, dolazi do manje samokontrole, do osećanje sigurnosti u sebe, govorljivosti, opšte raspoloženosti .

2.Posle dužeg korišćenja, dejstvo i uticaj alkohola se mjenja.Tada dolazi do izražaja da je alkohol supstanca sa depresivnim dejstvom koja smanjuje i pogoršava aktivnost svih funkcija.Javljaju se smetnje u govoru, pokretima, slabi sposobnost mišljenja i samokontole, nastupa opšti umor i spavanje, alkohol izaziva polnu nemoc ili impotenciju kod muskarca..Suviše velike količine mogu izazvati trovanje i smrt.

-----------------------------------

Trajnim uživanjem većih količina alkohola dolazi do tzv.alkoholičarke ličnosti.Ona se manifestuje gubljenjem interesovanja za sredinu, nestajanjem osećanja i odgovornosti za posao, porodicu,ne obaziranje na norme i standarde, skolnost ka depresiji (koja može da završi i samoubistvom) ili agresivnosti (koja dovodi do stalnog sukoba sa zakonom i policijom ).

Veliki broj telesnih povreda,seksualnih delikata,ubistava,izvršen je pod dejstvom alokohola ili samih alkoholičara.Najveći broj saobraćajnih nesreća izazvan je pod dejstvom alkohola. Alkohol izaziva i razna oštećenja organizma i oboljenja.Velika koloicina uzetog alkohola moze izazivati težak organski i psihički poremćaj poznat pod nazivom delirijum tremens.Manifestuje se drhtanjem,znojenjem,grčenjem,bolovima i zastrašujućim halucinacijama.

Tekst preuredila Radmila Grujičić

Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'