Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 156
Juče: 95

Danas: 61


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/Jo-jo efekt


Nuspojava loše planiranih redukcijskih dijeta, kojima u najmanju ruku povratimo sve izgubljene kilograme, baca loše svjetlo na drastične režime prehrane. Zar su sve dijete loše? Nutricionisti kažu...

Gubitak suvišne tjelesne mase čini se jednostavnim. Kalorije su kalorije. Unesemo ih previše - debljamo se. Unesemo ih manje - mršavimo. Uopće nije komplicirano, zar ne? Ipak, čini se da stvari nisu toliko jednostavne. Činjenica je da Amerikanci potroše 33 milijarde dolara godišnje (podatak American Dietetic Associationa) na tzv. weight loss proizvode raznih vrsta, a i u našem okruženju se sve više susrećemo s novim i "do sada najučinkovitijim" programima i proizvodima za mršavljenje.

Začarani krug ili jo-jo efekt dijete poznat je mnogima koji bezuspješno pokušavaju izgubiti suvišne kilograme. Znanstveno je dokazano da takav začarani krug rezultira smanjenjem bazalnog metabolizma (energije koja je potrebna za odvijanje osnovnih fizioloških procesa u organizmu), odnosno, laički rečeno - usporavanjem metabolizma. Također, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udjela masnog tkiva na račun mišićne mase.

Usporavanje metabolizma
Česta klopka u koju upadaju mnogi koji žele "pod hitno" skinuti suvišne kilograme je preskakanje obroka. Time dolazi do dugih perioda gladovanja tijekom dana. Malo znanja iz biokemije pomaže nam da shvatimo kako se naš organizam ponaša kada je u fazi gladovanja. Budući da mu ponestaje raspoloživog goriva, organizam se adaptira na takav niži unos energije i "štedi" za kasnije. Stoga, prilikom slijedećeg obroka nastoji pohraniti što više energije u obliku skladišnih rezervi. Metabolizam se u neku ruku ponaša poput termostata. Stoga, isto kao što naš organizam kao precizni mjerni instrument osluškuje naše prehrambeno ponašanje i tako programira metabolizam, tako i mi moramo osluškivati potrebe našeg organizma jer to je jedina dobitna kombinacija. I za zdravlje i za vitak stas.

Dijetu bi trebalo postaviti tako da se gubi približno pola do jednog kilograma tjedno. Što je gubitak drastičniji, to se organizam više brani od takvog gubitka, počinje štedljivije trošiti energiju koju mu dajemo i mršavljenje se usporava.

Kod ovakvog suviše restriktivnog plana prehrane često se javljaju neželjene pojave poput umora, psihičkih tegoba, loše kvalitete kose, kože i noktiju te ponekad i anemija.

Probava
Pretjerano nizak unos hrane koji predstavlja šok za organizam često rezultira i probavnim tegobama. Nerijetko se javlja konstipacija, posebice ako se odabiru namirnice siromašne prehrambenim vlaknima i ako se unosi malo tekućine. Stoga važan dio pravilne dijete za mršavljenje predstavljaju namirnice bogate vlaknima i obilje vode.

Slabljenje imuniteta
Funkcija imunološkog sustava može biti oslabljena i tijekom niskog kalorijskog unosa i prebrzog gubitka tjelesne mase, stoga, da bi se održao dobar imunitet, tjelesna masa se mora smanjivati postupno.

Studija objavljena prošle godine u Journal of the American Dietetic Associationu donosi istraživanje provedeno na 114 žena s prekomjernom tjelesnom masom. Jedna skupina ispitanica učestalo je provodila dijete za mršavljenje, a druga je tijekom proteklih 20 godina održavala stabilnu tjelesnu masu ili je tek neznatan broj puta mršavjela. U skupini koja je učestalo provodila dijete i ponovno se debljala uočena je oslabljena funkcija imunološkog sustava. Oslabljena funkcija očitovala se u manjem broju stanica prirodnih ubojica (natural-killer-cell, NK cells), vitalnog dijela imunološkog sustava. Ove stanice odgovorne su za ubijanje virusa, a u laboratorijskim pokusima pokazale su se učinkovitima u borbi protiv stanica raka. Smanjena aktivnost NK stanica povezuje se s povećanom incidencijom karcinoma, kao i s većom podložnosti prehladama i infekcijama.

Ove spoznaje su preliminarne i tek se trebaju potvrditi u longitudinalnim studijama. Ako se doista pokaže ova uska povezanost, hoće li biti prikladnije nositi par kilograma viška ili stalno biti u začaranom krugu jo-jo dijeta?

Veći rizik nastanka žučnih kamenaca
Žene s prekomjernom tjelesnom masom su sedam puta više izložene nastanku žučnih kamenaca u usporedbi sa ženama koje imaju normalnu tjelesnu masu. Čak i blago povišena tjelesna masa kod žena može biti čimbenik rizika za nastanak žučnih kamenaca. Osobe koje imaju žučne kamence često unose više energije putem hrane nego što im je potrebno. Gubitak suvišne tjelesne mase može biti od koristi za prevenciju i ublažavanje žučnih kamenaca, međutim, gubitak tjelesne mase treba provoditi kroz dulji vremenski period. Naime, naglo mršavljenje može povećati opasnost pojave žučnih kamenaca.

Slabljenje vezivnog tkiva – nastanak strija i gubitak elastičnosti kože, opuštene dojke
Brz gubitak tjelesne mase uzrokuje naglu redistribuciju tjelesnih tekućina te ponekad i slabljenje vezivnog tkiva što rezultira nastankom strija i "obješene kože", što često najviše pogađa žene. "Obješene" grudi neugodan su rezultat neadekvatne dijete s kojim se žena ne želi susresti.

Što djeluje i kako prepoznati dobru dijetu?
Uspješan i adekvatan plan za redukciju tjelesne mase podrazumijeva promjene životnog stila koje valja zadržati tijekom cijelog života. Uz promjene prehrambenih navika, nužna je tjelesna aktivnost i savjet liječnika ili nutricionista.

Ne nasjedajte na trikove ako dijeta obećava:
•vrlo brze rezultate
•tvrdnje koje zvuče predobro da bi bile istinite
•postoji hrana koja je obilježena kao "dobra" i "loša"
•konzumira se manje od 1000 kcal dnevno
•potreban je točno određeni vitaminsko-mineralni proizvod za zagarantiran uspjeh
•sugerira se izbacivanje osnovnih skupina nutrijenata (masti, proteina ili ugljikohidrata)
•nedostaju dugotrajne randomizirane znanstvene studije koje bi dokazale učinkovitost i sigurnost dijete

Dr. sc. Darija Vranešić Bender


Autorsko pravo preuzetog teksta je : www.vitamini.hr   Gde možete naći više informacija
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'