Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 152
Juče: 95

Danas: 57


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Kompulsivno prejedanje


Kompulsivno prejedanje je ozbiljan poremećaj hranjenja koje ne bi trebale olako shvatiti ni osobe koje pate od poremećaja ni osobe u njihovoj blizini.

Kompulsivno prejedanje je okarakteriseno epizodama prejedanja, neprekidnog konzumiranja hrane i povećanjima telesne mase.

Treba naglasiti da postoji razlika između kompulsivnog prejedanja i povremenog prejedanja koje ponekad svi praktikujemo. Telesna masa osobe koja boluje od kompulsivnog prejedanja može varirati od normalne do prekomerne . Oboleli često vežbanjem ili čak "kompulsivnim vežbanjem" nastoje potrošiti prekomerne kalorije koje su uneli u organizam i na taj način pokušavaju smršati. I dok zdrava osoba uživa u telesnoj aktivnosti, oboleli često zaboravlja da telesna aktivnost može biti zanimljiva i da bi u njoj bi trebalo uživati. Jednako kao i kod anoreksije i bulimije, patnja proizlazi iz straha od povećane telesne mase.

Poremećaje hranjenja karakteriše preokupacija oblikom tela, hranom, mršavoću, osećajem gubitka kontrole i nije čudno da su česta pojava u današnje vrieme kada, čini se, svi mi težimo za idealnim telom u kojem ćemo se osećati dobro i koje ćemo prihvatiti sa zadovoljstvom.

Šta uzrokuje ovaj poremećaj?

Mnogo je činilaca koji mogu uzrokovati razvoj poremećaja kompulsivnog prejedanja. Kao i kod anoreksije i bulimije, hrana je sredstvo kojim se osoba nosi sa depresijom, stresom, emocionalnim i svakodnevnim problemima. Hrana može donijeti utehu obolelima i pomoći im da olakšaju, zaborave ili izbegavaju emocionalnu bol koju osećaju iznutra. Kompulsivno prejedanje najčešće se javlja u ranijem životnom stadijumu i najčešće pogađa osobe koje se nikada nisu naučile nositi sa problemima ili sa stresom u životu. Poremećaj najčešće započinje sa epizodama prejedanja, nastavlja se osjećajem mržnje i gađenja prema samome sebi pri čemu se formira ciklus koji može ostati zatvoren godinama ukoliko oboljeli ne potraži i dobije adekvatnu profesionalnu pomoć. Smatra se da su osobe u čijoj porodičnoj istoriji postoje poremećaji hranjenja, pa čak i alkoholizam, rizičnije na razvoj ovog poremećaja.

Znaci i simptomi poremećaja kompulsivnog prejedanja:

• osoba veruje da će biti bolja i sretnija ako je mršava
• prežderavanje
• strah od nemogućnost prestanka konzumiranja hrane
• sram zbog telesne mase i izbjegavanje nekih dnevnih aktivnosti
• osećaj mržnje prema sebi nakon prežderavanja
• provođenje različitih dijeta sa ciljem gubitka tjelesne mase
• razmišljanje o sebi svodi se na razmišljanje o tjelesnoj masi
• odbijanje konzumiranja hrane u javnosti
• objašnjavanje svojih neuspijeha prekomernom telesnom masom
• gađenje prema svojim prehrambenim navikama
• telesna masa je centar života
• depresija
Načini lečenja kompulsivnog prejedanja:
Kroz postupak psihoterapije, odnosno bihejvioralnim tehnikama kontrole apetita moguce je osnažiti osobu da prevazidje stare, loše obrasce ponašanja vezanih za ishranu i da usvoji nove zdrave načine kontrole apetita i reakcije na stres. 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'