Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 160
Juče: 95

Danas: 65


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Polaganje prijemnog ispita

 

Polaganje prijemnog ispita je vrlo stresogen dogadjaj. Od rezultata zavisi buducnost skolovanja, zaposljavanja, rada. Da bi se stres umanjio , jer ga je nemoguce sasvim izbeci, najbolje je na vreme se pripremiti na sve ono sto vas ceka pri polaganju.

Kada poceti sa pripremama?

Ovo zavisi od obima gradiva koje pripremate kao i od tehnika koje koristite. Obicno je dovoljno krenuti mesec do dva sa pripremama za prijemni ispit ali kod priprema na kojima pokazujete svoje fizicke vestine i sposobnosti treba se pripremati mnogo ranije kako bi stekli dobru formu i kondiciju.

Koje gradivo se polaze na prijemnom ispitu ?

Na svakom fakultetu postoje informativne sluzbe koje informisu o nacinu polaganja prijamenih ispita. Sada vecina fakulteteta ima svoju internet prezentaciju tako da nije neophodno ici na fakultet kako bi dobili potrebne informacije. U zavisnosti od toga sta se polaze, vi organizujete svoju pripremu za polaganje prijemnog ispita. Prvo i osnovno je raspitati se o konkurenciji koja postoji pri upisu na fakultet koji ste iazabrali. Ukoliko je broj potencijalnih upisnika veliki a broj slobodnih mesta mali znaci da je konkurencija velika i da se upisuju samo oni kandidati koji imaju najveci broj bodova. Na svim fakultetima pri upisu boduje se skolski uspeh postignut u srednjoj skoli.pord toga boduju se i rezultati testova koji se daju na prijemnom ispitu. Na nekim fakultetima ispiti se polazu jedan dan a na nekima i vise dana jer postoji vise testova koji se polazu.vrste testova se razlikuju, tako da se na fakultetima fizicke kulture ili sportskim skolama polazu testovi fizicke sposobnosti i kondicije . Ono sto je vazno jeste da znate da se za svaki test mozete i trebate pripremiti.Priprema ce vam pomoci da ojacate svoja znanja i sposobnosti, time cete povecati svoju sigurnost a kao posledicu imacete manju tremu i manji stres pri polaganju prijemnog ispita. Sve ovo ce uticati da i vas rezultat bude bolji.

Ko vam sve moze pomoci u pripremama ?

Najodgovorniji ste vi sami. Sve sto mozete nauciti morate to sami a ako bi vam pomoglo da vas neko propita ili ako mozete da radite u drustvu sa nekim ko se takodje sprema za upis na isti fakultet kao i vi moze vam znaciti kao podrska u pripremama. Sem drugova, pomoc mozete dobiti i u savetu nekog od profesora predmeta koji pripremate . Takodje psiholog ili pedagog mogu vam pomoci tako sto ce vas uputiti u nacin organizacije priprema, radnog dana, planom i tempom realizovanja priprema, bilo da vam daju savet u vezi nacina i tehnika ucenja ili vas uputiti i informisati o vrsti i tipovima testova kojima se ispituju razlicite sposobnosti.

Autor teksta : Radmila Grujicic – psiholog 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'