Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 156
Juče: 95

Danas: 61


 PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


 

NAUČITE JASNO DA ISKAŽETE SVOJE POTREBE


Prezauzetost obavezama - skoro da je , ako ne svaka, onda svakako bar svaka druga žena obuzeta time. O tome ona i govori ali ne ume iz toga da se izvuče.Sve češće , kako psiholog razmišljam i da li baš ustavri, ona to iskreno i želi. Prezauzetost poslovima daje osećanje kontrole, sigurnosti, moći i sposobnosti. Ali – lažne. A kao realnu posledicu ovakvog stava ljudi oko nas vide jednu nezadovoljnu , hronično umornu osobu, koja vremenom postaje sve anksioznija, nervoznija, depresivnija na kraju i bolesna osoba.
Evo nekih tehnika da proverite da li ste i vi u grupi tih ''vecito zadihanih'' žena.
Vodite dnevnik desetak dana u kojem ćete upisivati sve značajne stvari svakog dana. Bilo lepe ili ružne. Nakon nedelju dana pročitajte na miru svoj dnevnik i pokušajte sami da se kritički postavite prema događanjima tih dana. Ono što vas zanima jeste - da li ste vi tokom tih desetak dana ''gazili'' svoje potrebe zarad ispunjenje potreba i želja drugima. Izbegavajte da opravdavate svoje postupke objašnjenjima i racionalizacijama. Zatim, ukoliko ima tih situacija, postavite sebi vrlo jasno i nedvosmisleno pitanje: ''Šta je trebalo tada da odgovorim kako bih zaštitio svoje potrebe?''
Vodite računa da svoje potrebe iskazujete jasno , bez napadanja i omalovažavanja drugih, ne okrivljujte ni sebe ni druge, imajte na umu da je sasvim uredu da, kako i drugi, tako i vi, jasno zastupate svoje interese i svoje potrebe- pa ko ih može bolje znati od vas samih.Budite svesni one vrlo usađene i pogrešne predrasude da '' onaj ko nas voli treba i da pogodi i zna koje su naše potrebe! A ako ne zna to je pouzdan znak da nas i ne voli!'' – kakva zamka za pogrešne interpersonalne odnose!
Kada vam je sasvim jasno šta je trebalo tada da kažete pokušajte da provežbate kako bi ste tačno rekli te rečenice. Može vam se učiniti lako ali tada u tim situacijama ne uradite tako. A takodje može vam se učiniti i teško, jer do sada nikada niste tako govorili ili svojim dragim ukućanima išta odbijali, ali zapamtite potrebno vam je samo malo vežbe!
Ukoliko imate mnogo obaveza jer '' niko to ne ume da uradi tako dobro kao vi'' ' razmislite da je je baš sve tako važno da mora biti uradjeno samo onako kako baš vi to radite. Može li i neko od ukućana uraditi nešto a čime bi i vi dobili na vremenu za vaše potrebe.Setite se i one mudre izreke koja kaže da se najbolje učiš kako nešto da uradiš upravo kada to i radiš!
Kada ste provežbali rečenice kojima jasno kažete šta možete uraditi a šta ne sprovedite ih u delo.Kako će drugi reagovati na vašu promenu. Oni koji smatraju da i vi imate pravo da ostavrujete svoje potrebe i zbog toga budete zadovoljniji, pozitivniji, srećniji, radovaće se vašoj promeni. A oni koji su navikli ( zahvaljujući baš vama) da im vi sve odradjujete a da se oni ''šlepaju'' biće iznenadjeni ovom promenom, možda će neko vreme i negodovati jer će sada i oni morati da se prihvate nekih zadataka, ali vrlo brzo će se navići na ovu i za njih ( oni će sticati nova iskustva i nove veštine) i za vas pozitivnu promenu i vi ćete uživati u novo stečenom osećanju sigurnosti, samouverenosti i samopouzdanju.

Autor teksta psiholog Radmila Grujičić 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'