Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 152
Juče: 95

Danas: 57


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/Timski rad kao kljuc uspeha
Autor: Radmila Grujicic - psiholog

Nije za svaki posao podjednako dobro da se radi individualno, svako za sebe. Cesto a ponekada i jedino moguce je da kljuc uspeha lezi jedino u timskom radu. Dobar tim i najvažniji uslov da bi bio ostvaren neki poslovni uspesi. Da bi tako nesto bilo moguce neophodno je da su iskusni i motivisani zaposleni na pravim pozicijama. Ponekada je samo ovaj uslov garancija uspeha u poslu. Da bi se ovaj cilj sa uspehom ostvario neophodno je prethodno obezbediti, i odrzavati neke uslove. Okupiti i održati uspešan tim nije nimalo lak zadatak. Sta je neophodno da znate ukoliko imate takve teznje?


Dobra komunikacija preduslov uspešnog tima
Svest o vaznosti dobre komunikacije kod svih clanova tima je neophodan uslov. Medjutim samo imati svest o znacaju dobre komunikacije, naravno da nije dovoljan uslov. Potrebeno je da clanovi tima budu ojacani i da znaju sta su karakteristike dobre komunikacije, koja su pravila dobre komunikacije i kako da je odrze. I to se uci. Jedan od parametara dobre komuniakcije je otvorenost za nove ideje i atmosfera u kojoj se svako oseca slobodno da kaze svoj predlog i da zajedno sa clanovima tima ucestvuje u njegovoj analizi.


Motiovacija za uspesno okoncanje posla
Kod svih clanova tima mora da postoji motivisanost i zelja da se postigne uspeh. Aktivnost clanova tima je nesto sto se ceni i vrednuje. Svako u timu mora imati potrebna znanja ali i otvorenost za sticanje novih informacija , novih znanja i svega sto bi mu pomoglo u radu i postizanju cilja. “Covek se uci dok je ziv”- pa su stoga permanentne edukacije nesto sto se podrazumeva. Član tima je zainteresovan za rad drugih kolega u timu, prati njihove ideje. Takođe, svaki clan tima mora biti spreman da pomogne saradnicima jer cilj je rezultat rada celog tima, a ne pojedinca. Važno je i da clanovi tima međusobno sarađuju i da se ispomažu.


Podela uloga
Svaki pojedinac je kao licnost neponovljiv u kombinaciji svojih mogucnosti i specificnosti a time i posebno znacajan za rad tima.Tim će biti produktivniji ako je sastavljen od osoba različitih zanimanja ili sposobnosti. Zato, već na samom početku treba odrediti zadatke ili uloge za svakog pojedinca. Na taj način svako zna svoja zaduženja, a rezultati će biti uspešniji. Treba odrediti vodju tima ali bi on imao status prvi medju istima.Ovo se odnosi na demokratski odredjene grupe. Ali za postizanje rezulatata nije uvek najproduktivnije da odnosi u gruopi budu demokratski. Nekad je potreban i autokratski vodja kakao bi grupa bila efikasnija.


Glavni ciljevi i pod ciljevi rada tima
Članovi tima moraju znati cilj grupe a u skladu sa tim formirace i pod ciljeve . Takođe valja odmah postaviti kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Uskladjivanje rada tima
U zavisnosti od toga koliko je postizanje cilja hitno odredjuju se sastanci ucesnika tima ili pod timova. Ukoliko je cilj htan i nema mnogo vremena za rad sastanci clanova moraju se odrzavati svakodnevno. Njihov cilj bi bio dogovor, uskladjivanje oko dnevnih obaveza i izvestaj o postignutom do sada .


Uzajamna podrska i poverenje
Ako u timu postoji poverenje medju saradnicima, oni će raditi efikasnije i bice motivisaniji. Pozitivna i podsticajna radna okolina uvek je efikasnija. Briga o potrebama clanova tima je ono sto ljude motivise da daju sve od sebe jer neko postuje i njihove potrebe.

Budite dobar slušalac
Budite otvoreni prema novim idejama. Predložite svoju ideju, budite aktivni u radu, preuzmite na sebe deo odgovornosti za postizanje konacnog cilja.


Dobro raspoloženje
Dobar tim biće produktivniji u raspoloženoj okolini. Ostavite vremena za smeh! Druzenje sa clanovima tima i van radnog dana nije kontra produktivno.Zapamtite da ste vi kratori klime u kojoj radite i ucinite da vam bude prijatno!

Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'