Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 162
Juče: 95

Danas: 67


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Šta je Mobbing ?


Oblik ponašanja na radnom mestu, kojim jedna osoba ili više njih periodično (najmanje šest meseci) ili permanentno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu sa ciljem ugrožavanja njenog ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta


Podrska ljudima koji imaju problema na radnom mestu. Posetite sajt :
http://www.mobbingsrbija.com/

Preuzeto sa sajta i sva autorska prava --->  http://www.gsmnezavisnost.org.yu/

 

Svaki drugi radnik šikaniran na poslu


Autor: Slavica Tanasić 10.06.2007
Svaki drugi radnik u prestonici bio je bar jednom šikaniran na poslu. Psihičkom maltretiranju od nadređenih, ali i od kolega na istim poslovima, izložene su uglavnom žene starije od 35 godina, najčešće visokog obrazovanja, udate, koje imaju manje od deceniju radnog staža.

Seksualno zlostavljanje
Muškarci i žene na poslu su izloženi stalnom verbalnom, ali i seksualnom zlostavljanju. Svaki četrnaesti ispitani muškarac bio je u toj poziciji bar jednom tokom radnog veka, dok su žene ovoj vrsti šikaniranja tri puta više izložene. Fizičkim pretnjama dva puta više su izložene žene od muškaraca.


Za razliku od žena, muškarci su žrtve samo nadobudnih šefova, ali ne i kolega. Pretpostavljeni raznim pritiscima, obimnim poslom, ali i nedozvoljavanjem godišnjih odmora i slobodnih dana maltretiraju mlađe, ali i starije muškarce, bez obzira na godine staža, nivo obrazovanja i bračno stanje. Do ovakvih rezultata došla je dr sc. med. Mirjana Vuksanović, klinički psiholog, koja je tokom aprila i maja ove godine obavila istraživanje o mobingu (šikaniranju) zaposlenih u Beogradu. Rezultati ovog istraživanja u potpunosti se poklapaju s rezultatima do kojih je došla i Vesna Baltazarević, koja je proučavala mobing u centralnoj i južnoj Srbiji. Dakle, mobing se sprovodi u svim područjima rada i među svim nivoima zaposlenih.


- Svaki drugi kvalifikovani muškarac i svaka druga nekvalifikovana žena izloženi su stalnim kritikama na rad. Intreresantno je da čak 80 odsto ispitanih muškaraca smatra da je pretrpano poslovima.


To je najčešća oblik šikaniranja na poslu što se tiče jačeg pola. Sledeći, takođe izražen oblik mobinga je zadavanje teških poslova, zatim neadekvatna komunikacija, kritika na rad i preterana kontrola. Što se tiče žena, ubedljivo vodeću poziciju zauzima ogovaranje, zatim nedostatak komunikacije, izolacija, kritika na rad i neadekvatna komunikacija - objašnjava Mirjana Vuksanović.

Psihičke promene kod žrtava
- depresija
- anksioznost
- kriza plača
- osećaj depersonalizacije
- napad panike
- socijalna izolacija
- emociona-na otup-jenost


Promene u ponašanju
- anksioznost
- pasivizacija
- povećano konzumiranje alkohola, cigareta i lekova
- seksualni poremećaji


Promene na telesno-zdravstvenom planu
- glavobolja
- poremećaj spavanja
- vrtoglavica
- problem s varenjem
- povišen pritisak
- povišen nivo šećera u krvi
- srčani problemi
- kožne promene


U osnovi svakog mobinga je poremećaj komunikacije. Radnik je totalno izolovan iz kolektiva, samo je fizički prisutan na poslu, izopštava se iz programa edukacije, ne poziva na proslave. Bukvalno je gurnut u ćošak, a najčešće mu je onemogućena svaka komunikacija sa svojim rukovodiocem. Sve se radi samo s jednim ciljem - da se žrtva natera da napusti posao.


- Veoma je česta pojava takozvanog sindroma "radnog stola". Jedan period zaposlenom se ne daju nikakvi poslovi, a iz kancelarije mu se odnese kompjuter, telefon. To traje jedan određeni period, a onda se ista osoba zatrpa poslom koji mora da završi u kratkom roku. Sve se radi samo da bi zaposlenom dokazali da nije sposoban za rad - kaže Vesna Baltazarević, autor prve knjige o mobingu "Komunikacija na četiri noge".


Iskustva su pokazala da je broj žrtava mobinga i mobera najveći u zemljama u tranziciji. Evropski parlament je 2001. godine doneo rezoluciju kojom je obavezao sve svoje članice da u radno zakonodavstvo unesu odredbu o zaštiti zaposlenih od mobinga. U Francuskoj se ova pojava oštro sankcioniše novčanom kaznom od 15.250 evra do kazne zatvorom. Kod nas u Zakonu o radu postoje samo odredbe koje se odnose na zaštitu od diskriminacije i seksualnog uznemiravanja.


- Kod nas je rasprostranjena i politička pozadina mobinga, što se retko javlja u razvijenim zemljama. Na rukovodeća mesta uglavnom dolaze politički podobne osobe, koje svoju nestručnost prikrivaju stalnim optuživanjem radnika - dodaje Baltazarevićeva.
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'