Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 154
Juče: 95

Danas: 59


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


PUBERTET KOD DEVOJCICA I DECAKAPubertet predstavlja period velikih promena i traje nekoliko godina. U pubertetu se menja telo, toliko da ti može izgledati strano i nepoznato, a menjaju se i tvoja osecanja, kako o tebi, tako i o osobama koje te okružuju.
Pubertet se kod DEVOJCICA javlja izmedu 10 i 15 godina a promene se dešavaju pod uticajem ženskog polnog hormona, estrogena. PROMENE koje se dešavaju u tom specificnom periodu su:
• povecavaju se grudi (ne brini se ako primetiš da je jedna dojka veca od druge, to je uobicajena pojava i vecina žena ima jednu dojku vecu od druge).
• povecana dlakavost oko polnog organa, ispod pazuha, na nogama a kod nekih i na licu.
• pojacano znojenje
• pojava bubuljica - akni
• i konacno, dolazi do najvažnije promene u pubertetu- prve menstruacije.
Prva menstruacija koja se naziva menarha se javlja izmedju 10 i 15-te godine. Od tog perioda tvoji jajnici otpuštaju jedno jajašce svakog meseca koje kroz jajovod ide prema materici. Ako sperma muškarca ne oplodi jajnu celiju žene, jajna celija propada i izlazi iz organizma zajedno sa menstrualnom krvlju. Ta pojava se naziva menstruacija i traje od tri do sedam dana.
Devojcice imaju u pocetku neredovnu menstruaciju. Može se desiti i da izostane nekoliko meseci i zbog toga se nemoj brinuti jer je to normalno.
Menstrualni ciklus je vreme izmedju prvog dana jedne menstruacije i prvog dana sledece, a može da traje od 21 do 35 dana.
Neke devojcice se osecaju dobro tokom menstruacije dok se neke osecaju neprijatno, imaju bolove u donjem delu stomaka i ledjima. Menstruacija nije bolest nego normalna pojava u životu devojke, pa su i sve ove pojave vezane za menstruaciju uobicajene.
U svrhu upijanja menstrualnog krvarenja se koriste ulošci i tamponi. Ulošci se pricvršcuju za gacice. Tamponi se nameštaju u vagini i nisu pogodni za mlade devojke koje nisu imale seksualne odnose.
Kod DECAKA se pubertet javlja nešto kasnije, izmedju 12. i 17. godine a muški polni hormon, testosteron, je glavni "krivac" za promene koje se dešavaju u tom periodu a koje se ogledaju u sledecem:
• pojacan rast tela, posebno u visinu
• povecanje polnog organa, što podrazumeva rast penisa i testisa.
• pojacana dlakavost po telu, posebno u podrucju polnog organa, pazuha i lica.
• promena glasa - mutiranje
• pojacano znojenje
• pojave bubuljica - akni
• dolazi do pojave "mokrih snova" koji se javljaju kada decaci sanjaju erotske snove zbog cega se uzbude i doživljavaju ejakulaciju (izbacivanje sperme).
Pored ovih burnih fizickih promena, pubertet predstavlja i period velikih emotivnih promena. Emotivno sazrevanje kroz koje prolaziš tokom puberteta je razdoblje puno naglih promena raspoloženja, nedoumica, sumnji. Menjaju se tvoja osecanja prema sebi, tvojim prijateljima i prema tvojoj okolini. Potrebno je vreme da se prilagodiš ovim promenama, a potpuno je normalno da se osecaš zbunjeno i nervozno kada se nešto dešava po prvi put. Ipak, opusti se i probaj da uživaš u novim stvarima koje donosi pubertet i budi ponosan/na na sebe i svoje telo.

Autorsko pravo preuzetog teksta je :   www.oic.org.yu/sexrepzdr.htm   Gde možete naći više informacija 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'