Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 156
Juče: 95

Danas: 61


 PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


 

NEPRILAGOĐENO PONAŠANJE

 

- prilagođenost: Stvarno prilagođeno ponašanje predstavlja vođenje računa o usklađenosti za vlastiti život , kao i sklad između zahtjeva sredine i vlastite samostalnosti i slobode. Nije lako ostvariti prilagođeno ponašanje.Uspijeva samo ako se savladaju prepreke i teškoće na koje se nailazi,a povremeni neuspesi u ostvarivanju ciljeva podnesu.

Ukoliko se neke teškoće ne uspiju savladati ili se neuspjesi ponavljaju javljaju se razni vidovi neprilagođenog ponašanja od kojih su najčešći:

a)agresivnost

b)alijenacija

c)anomija

Agresivnost

Neuspijeh u zadovoljenju određenih motiva može imati negativnih posljedica na psihički život i ponašanje.Veoma česta reakcija na neuspijeh je agresivnost.Neuspijeh izaziva ne samo neraspoloženje, nego ljutnju,pa i bijes.Traži se neko koga će biti moguće napasti kao krivca za vlastiti neuspijeh ili bar neko na kome će se iskaliti ljutnja.Ispoljavanje agresije smanjuje psihičku napetost,ali često dovodi do sukoba a nikada ne rješava problem.

Ponovljeni neuspjesi u ostvarenju važnih ciljeva dovode do osjećanja nesigurnosti,sumnje u vlastitu vrijednost,osjećanje nelagodnosti-do stanja neodređenje i teško podnošljive strijepnje koja se naziva anksioznošću(to je intenzivno osjećanje nespokojostva i zabrinutosti koje može da dovede do psihičkih poremećaja kao što su neuroza i psihoaza).


Alijenacija

Reagovanje na neuspijeh ne mora odmah bovesti do duševnog poremećaja.Može postati uzrok još jednom vidu neprilagođenog ponašanja.Takav jedan je i alijenacija(termin iz humanističke filozofije i psihologije). Alijenacija ili otuđenje je psihičko stanje za koje je karasteristično: osjećanje nezadovoljstva životom, gubitak smisla i radosti,prestanak želje da se stvara,da se potvrđuje i da se razvijaju vlastite sposobnosti.Preovladava osjećanje usamljenosti,nemoći,otuđenosti od svijeta,zbivanja u njemu kao i od drugih ljudi.


Anomija

Anomija je jedan vid alijenacije.Ona označava neprihvatanje važećih društvenih normi i propisa(grč. nomos - zakon).Postoji indiferentnost i nezainteresovanost za društvena pitanja.Javlja se kao raspoloženje većih djelova stanovnika i omladine,naročito u periodima društvene krize.Karakteristično je razmišljanje:"Pošto ništa ne zavisi od mene nema razloga da ja prema ma čemu zauzimam stav i bilo šta preduzimam".

Autorsko pravo preuzetog teksta je :  http://www.znanje.org Gde možete naći više informacija 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'