Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 160
Juče: 95

Danas: 65


 PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


 

Poremećaji u ishrani

Poremecaj u hranjenju najcešce nastaje kao posledica držanja restriktivnih dijeta i to kod osoba koje su emocionalno i psihicki osetljive, odnosno onih koje rade na samouništenju sopstvenog zdravlja, praktikujuci držanje nepravilnih dijeta, uzimanjem neproverenih dijetetskih preparata i odredivanjem sopstvene idealne težine koja je najcešce ispod adekvatne.
Zadatak nabavljaca i proizvodaca hrane, zdravstvenih centara i nutricionista je da upoznaju zdravstvene radnike i zakonodavne ljude o opasnostima koje donosi upotreba nepravilnih dijeta i dijetetskih preparata nepoznatog porekla, o standardnim nacinima izracunavanja idealne telesne težine i pravilnim metodama gubljenja težine.
Dijeteticari, takode, imaju zadatak da obaveštavaju o riziku po zdravlje kada je u pitanju nepravilnost u ishrani.
Poremecaj u ishrani je širok pojam koji obuhvata stanje od kompulzivnog prejedanja do anoreksije (Anorexia nervoza). Takav poremecaj je najcešce posledica nekog drugog problema, ali zahteva tretman nutricioniste, psihologa i psihijatra.
Mlade osobe koje pate od nekog tipa poremecaja ishrane, najcešce privlace pažnju odraslih.
Neki rani znakovi poremecaja u ishrani:
- Uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane.
- Nagli gubici u težini bez nekog posebnog razloga.
- Jak strah od dobijanja na težini.
- Ucestalo vežbanje.
- Jedenje u tajnosti.
- Napuštanje stola odmah posle jela i odlazak u kupatilo.
- Velika kolebanja u težini.
- Gubitak menstruacije
- Zavisnost od laksativa, diuretika ili dijetetskih pilula (pilula za mršavljenje).
- Anorexia nervoza je poremecaj u kome dijeta i opsednutost vitkom linijom mogu dovesti do ekstremnog gubitka telesne težine, preko 20 % i konsekventno do smrti pri cemu je slika o sebi izmenjena.
- Bulimia nervoza je poremecaj koji se manifestuje cestim epizodama prejedanja (4000 cal i vise za obrok) i to najmanje dva puta nedeljno u poslednja tri meseca, pracene provociranim povracanjem ili uzimanjem sredstava za cišcenje uz intenzivan osecaj krivice i stida.
- Binge eating je poremecaj nekontrolisanog uzimanja velikih kolicina hrane (preko 2500 cal za obrok) hrane, cesto u tajnosti, bez izazivanja povracanja.
- Uzroci ovih poremecaja su multifaktorijalni:
- genetski /smatra se da kod nekih osoba postoji nasledna predispozicija za nastanak ovih poremecaja. To mogu biti biohemijske abnormalnosti (nivo hormona i neurotransmitera). Kod osoba sa ovim poremecajem nadene su promene, ali se ne zna pouzdano da li su one uzrok ili poledica vec nastalog poremecaja.
- uticaj porodice
Anoreksija: prezasiceno ili zapostavljeno dete koje želi da ispolji svoja osecanja, strah od razvoda roditelja (skretanje pažnje na sebe), ne želi da odraste - potreba da i dalje bude zašticen, osecaj beskorisnosti - vlasništvo roditelja, mogucnost da sami odlucuju bar o necemu (o svom izgledu), cesti psihijatrijski problemi u porodici (kod ove dece su tri puta cešce anoreksije nego u normalnoj porodici).
Bulimija: roditelji nisu zaštitnicki usmereni, haoticne porodice (alkoholizam, narkomani, seksualne abnormalnosti i psihicki poremecaji), majka utice na fizicki izgled, tj. da li dete treba da oslabi ili se ugoji jer je nezadovoljna izgledom cerke.
- uticaj sredine, društva/želja da se bude privlacan u skladu sa savremenim modnim trendovima, isticanje ekstremne vitkosti kao modela, deklensirajuci faktor-okidac (cesto pocinju sa dijetom onoga dana kada im neko "i u prolazu" kaže nešto u vezi sa izgledom ili jelom).
Poremecaj u ishrani-Anorexia nervoza, Bulimija i Binge eating-su psihijatrijske bolesti koje najcešce zahvataju ljude izmedu 15 i 35 godine. Statistike pokazuju da preko dva miliona Amerikanaca boluje od ovih bolesti i na hiljade njih umire od istih. Veliki je i broj onih koji imaju drugu vrstu poremecaja, kao što je zavisnost od dijetetski pilula, laksativa, diuretika, držanja tzv. ''hir'' dijeta.
Depresija, poniženje, osecaj odbacenosti prouzrokovane poremecajem u ishrane dovode do neslaganja u porodici, problemima u školi, rušenja sagradene karijere i poremecaja u odnosima medu ljudima.
Bez odredenih tretmana ljudima sa ovakvim poremecajima ne predstoji blistava buducnost. S druge strane stoji terapija udružena sa lekovima gde pacijent biva izlecen i sposoban da prikupi snagu za dalji normalan i zdrav život.
Razumevanje srži problema koji dovode do poremecaja, rano primecivanje znakova i simptoma bolesti su putevi prevencije ovih oboljenja.
Kao što su i uzroci ovih oboljenja kompleksni tako je i lecenje složeno:
1. Psihoterapija;
2. Porodicna terapija;
3. Psihoporodicna dijetoterapija;
4. Promena ponašanja;
5. Lekovi;
Lecenje se može sprovoditi ambulantno (pojedinacno ili grupno) ili u bolnici. Cilj lecenja je da se postigne psihicki oporavak, adekvatno reaguje na glad i sitost i ispoljavanje emocija. U lecenju treba da ucestvuje psihijatar, dijeteticar i medicinska sestra. Ishod lecenja: kod muškaraca nisu zabeleženi smrtni slucajevi. 1-3 % pacijentkinja umire jer ne reaguje na terapiju, posle 4-12 godina 50 % pacijentkinja se oporavi s tim sto neki od oporavljenih predu u bulimiju.

Autorsko pravo preuzetog teksta je : http://www.studpol.co.yu/savetovalista/dijetetika/poremecaji_hranjenja.htm Gde možete naći više informacija
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'