Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 152
Juče: 95

Danas: 57


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Zrela ličnost


Osobu možemo oceniti kao zrelu ličnost ako je došlo do: 1) dovoljne razvijenosti osnovnih psihičkih funkcija i dispozicija, 2) dovoljne povezanosti i usklađenosti među nasleđenim i dispozicionim svojstvima, 3) zadovoljavajuće integrisanosti u društvo. Ovakvo određenje ističe tri odlike zrelosti ličnosti: intelektualnu, emocionalnu i konativno- socijalnu zrelost. Međutim opravdaniji pokazatelji zrelosti su : odnos prema svetu, prema sebi i prema drugima.

Za odnos zrele ličnosti prema svetu karakteristično je interesovanje za zbivanja u svetu, sposobnost za objektivnost ocena i odsustvo predrasuda.

Odnos prema sebi odlikuje realno ocenjivanje samog sebe i prihvatanje sebe onakvog kakav jeste.

U odnosu prema drugima zrela ličnost pokazuje poštovanje tuđe ličnosti, osetljivost za potrebe drugih i postupanje prema takvim merilima i moralnim principima koji mogu važiti kao opšti. 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'