Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 160
Juče: 95

Danas: 65


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Prave namirnice za top formu

Prave namirnice za top formu

Gordana Golubović,

Ako patite od PMS sindroma, teško se koncentrišete ili ste često neraspoloženi, nemojte odmah da trčite kod lekara, već probajte ishranom da rešite problem. Pogledajte spisak namirnica koje treba da jedete da biste se oslobodili pomenutih tegoba.
U poslednje vreme ne možete da se prepoznate. Zaboravljate važne datume, neraspoloženi ste, na poslu ne možete da se koncetrišete... Očigledno je da vam telo šalje signale da nešto nije u redu. Ali pre nego što pojurite kod lekara ili psihijatra, otvorite frižider i pogledajte šta u njemu držite. Ako vidite samo koka-kolu, ostatke pice i masnih sireva moguće je da je hrana glavni krivac za vaše stanje.
Evo koji sve problemi mogu da se izrode iz nepravilne ishrane i ukoliko kod sebe prepoznate neki od njih, pogledajte spisak namirnica koje treba da jedete da biste se oslobodili tegoba.


 
Nemate energije
Uzrok: ishrana siromašna ugljenim hidratima koju praktikujete kad želite da oslabite.
Rešenje: jedite dovoljno složenih ugljenih hidrata i namirnice bogate gvožđem kao što su ovsene pahuljice i spanać.
Najbolje namirnice: dinstana piletina i povrće u kombinaciji s integralnim pirinčem; salata od pirinča i pasulja, integralne žitarice sa svežim voćem, nemasno crveno meso.


 
Teško podnosite PMS
Uzrok: ne unosite dovoljno kalcijuma i magnezijuma ili konzumirate previše šećera.
Rešenje: smanjite unošenje slatkiša. Jedite više namirnica bogatih kalcijumom, recimo mleko s niskim procentom masnoće, jogurt i proizvode od soje. Namirnice bogate magnezijumom su integralne žitarice, mahunarke, lešnici, bademi i orasi.
Najbolje namirnice: sir, ananas, badem, pasulj, jogurt, ovsene pahuljice.


 
Loše ste raspoloženi
Uzrok: ne unosite dovoljno omega-3 masti iz ribe ili vitamina B, posebno folne kiseline, vitamina B6 i vitamina B12.
Rešenje: jedite tri puta nedeljno ribu da biste uneli potrebnu dozu omega-3 masti i vitamina B12; dve vrste zelenog povrća dnevno zbog folne kiseline i banane koje su bogate vitaminom B6.
Najbolje namirnice: losos, spanać, ananas, pasulj, sočivo, pastrmka, piletina, puter od kikirikija.


  Konstantno ste gladni
Uzrok: preskačete doručak ili ne jedete dovoljno namirnica s biljnim vlaknima ili možda unosite prazne kalorije iz industrijski prerađenih namirnica s visokim procentom masti i šećera.
Rešenje: rasporedite ravnomerno obroke na ceo dan. Opredelite se za namirnice s vlaknastim materijama i dosta vode, kao što su mahunarke, voće, čorbe od povrća.
Najbolje namirnice: voće, ćureće grudi, crni hleb, brokoli.
Nemate koncentraciju
Uzrok: preskačete doručak ili ne unosite dovoljno antioksidanata, voća i povrća, vitamina E, koji se nalazi u orasima, lešnicima, bademima, pšenici.
Rešenje: da ne biste već oko ručka klonuli, uživajte u zdravom doručku. To je pre svega hrana bogata antioksidansima, kao što su trešnje, crno grožđe, suve i sveže šljive, suvo grožđe, narandže, a od povrća spanać i prokelj. Uzimajte multivitamine i vitamin E.
Najbolje namirnice: integralni krekeri, borovnica, pšenične klice, med, pire od krompira.


 
Razdražljivi ste
Uzrok: preskačete obroke, ne unosite dovoljno kalorija ili očekujete da vam kafa posluži kao energetski napitak. Zato ograničite omiljeni crni napitak na 200 ml dnevno.
Rešenje: unosite najmanje 1.800–2.000 kalorija na dan, ali tako da to bude visokokvalitetna hrana da biste sačuvali energiju i podstakli rad metabolizma.
Najbolje namirnice: integralne žitarice, soja, susam, voćni jogurt, voće, limunada, zelena salata, luk, paprika, kafa bez kofeina, biljni čajevi.

 

Autorsko pravo preuzetog teksta je : http://zena.blic.rs/ Gde možete naći više informacija
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'