Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 152
Juče: 95

Danas: 57


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Za praznik - bez stresa!


Sve oko vas sjaji i blješti, a vi ste na rubu živčanog sloma? Prazniči šoping, spremanje kuće i pripremanje kolača i specijaliteta najradije biste izbjegli? Ako vam praznici donose više brige nego odmora, evo KAKO uživati u novogodišnjem slavlju.
Među mnogim domaćicama vlada pravilo – praznici moraju biti savršeni. Stoga žene najviše pažnje polažu uređenju enterijera dodavanjem sitnih detalja, pečenjem ogromnih količina kolača i pripremanjem ukusnih specijaliteta. Sve vam je jasno? Prepoznali ste se? Ne mislite li možda da biste barem jedan dio te pažnje trebali usmjeriti prema sebi ili porodici?
Svake godine očekujete opuštanje za vrijeme praznika, a nabijanjem tempa sami sebi činite štetu. Budite realni i usporite, a praznične proslave pokušajte barem jednom dislocirati izvan svoja četiri zida.
Osim što ćete se potruditi da se vaša uža i šira porodica odlično zabavi, sav će posao pasti na vaša leđa. Tu su vraćanja u prošlost i mogućnost otvaranja starih rana, naročito ako u vam u goste stižu ne tako dragi rođaci.
Upamtite, praznici bi trebali zapečatiti lijepe uspomene. Evo kako ćete lakše preživjeti:
Postavite sebi prioritete. Sreća i zadovoljstvo povezani su s pažnjom koju poklanjate sebi i drugima. Zato brinite o sebi i pazite da se ne dovedete do krajnje granice ludila, tako ćete sačuvati živce i strpljenje za pomoć drugima. Bićete zadovoljni u pravom smislu riječi.
Sjetite da su i vama praznici. I vi slavite, ne smijete to zaboraviti. Pronađite vremena za sebe, a to vrijeme provedite što kvalitetnije.Igrom s unucima, odlaskom na kafu sa susjedom, odlaskom na misu ili u čitanju dobre knjige odvojite vrijeme za opuštanje.
Družite se što više možete. Ako ste usamljeni i ovo su vam prvi praznici bez drage osobe, izađite iz kuće i potražite zanimaciju. Bilo da se radi o kreativnom izrađivanju čestitki i darova za vaše bližnje ili o humanitarnom radu, nije važno. Bitno je odvratiti misli i zaokupirati se nečim u čemu ćete uživati.
Vježbajte svaki dan. Ako se još ne bavite tjelovježbom, možda je ovo pravo vrijeme da započnete misliti o svom zdravlju. Tuzi i negativnim mislima neće biti mjesta ako se fizički budete dobro osjećali. Osim tjelovježbe, pazite na san, koji je podjednako važan za vaše dobro psihofizičko stanje.
Ne trošite nemilice. Ako mislite da ćete se kupovinom poklona za svakog rođaka ili znanca bolje osjećati, varate se. Darivanje jeste lijep gest, ali zbog istog se nećete bolje osjećati. Dar koji ćete sami izraditi razvući će osmijeh preko vašeg i lica vaših najmilijih.
Izbjegavajte alkohol. Alkohol mijenja raspoloženje, a kod nekih ljudi izvlači najgore osobine na vidjelo. Kod drugih pak utiče na emotivnost i osobe postaju osjećajnije i ranjivije. Što više reći - zabavljati se i slaviti možete i bez alkohola.
Pojednostavite porodična slavlja. Umjesto velikih porodičnih darivanja radite na zbližavanju. Pričajte najmlađima o svojim životnim iskustvima ili dogodovštinama poznatima i ostalim članovima vaše porodice. Buđenje lijepih uspomena i učenje djece o korijenima vaše porodice prave su teme. Iako je iskrenost dobar kvalitet svakog čovjeka, rješavanje porodičnih razmirica ostavite za neke druge prilike.
Vrijeme praznika emotivno je razdoblje za svakoga. Mnogi puno ulažu u porodična druženja i praznična slavlja uopšte. Iako vaši bliži rođaci dolaze vama u goste, zamolite ih da i oni učestvuju u organizaciji. Neka i oni pripreme jedan dio hrane i kolača ili neka se pobrinu za kupovinu bora ili nekih potrebnih namirnica. Organizujte sebe i goste i svi ćete puno više uživati u prazničnim druženjima.

Za vas teskt priredila : Psiholog Radmila Grujčić 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'