Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 158
Juče: 95

Danas: 63


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Psihoterapija u lečenju nesanice

 

U lečenju nesanice kod starijih osoba psihoterapija ima trajnije dejstvo od pilula za spavanje, pokazali su rezultati istraživanja koje sprovela grupa psihologa s kanadskog univerziteta 'Laval' zajedno sa kolegama s Medicinskog koledža u Virdžiniji [SAD].

Naučnici su došli do ovog zaključka obavivši dvogodišnje ispitivanje na 78 osoba starijih od 65 godina, kod kojih su u lečenju nesanice primenjivane tri metode - lekovi za spavanje, psihoterapija i kombinacija te dve metode. Na kraju istraživanja, od nesanice je izlečeno 78 odsto osoba podvrgnutih psihoterapiji, 75 odsto osoba koje su bile pod kombinovanom terapijom i svega 56 odsto osoba lečenih samo lekovima za spavanje.

Ponovna ispitivanja, obavljena 12 i 24 meseca nakon izlečenja, pokazala su da se nesanica nije ponovo javila kod pacijenata podvrgnutih psihoterapiji, što nije bio slučaj sa pacijentima lečenim lekovima za spavanje. Psihoterapija je odličan metod u lečenju nesanice, ali podrazumeva i da u njoj pacijent aktivno učestvuje, jer je potrebno iskoreniti neke uvrežene stavova, kao što je onaj da je noću neophodno spavati najmanje osam časova.

Naučnici su ustanovili da nekim ljudima nije neophodno osam sati sna, jer se njihov organizam verovatno brže regeneriše tokom sna. Osobe koje su ubeđene da im je noću potrebno osam sati sna nalaze se pod stresom ako su tokom noći spavale samo pet ili šest sati, a taj stres ih sprečava da spavaju sledeće noći, tako da se njihov stres svakim danom samo povećava.

Psihoterapija se sastoji i u korigovanju nekih navika vezanih za odlazak na spavanje. Na primer, preporučuje se odlazak u krevet tek kada se oseti umor, korišćenje kreveta samo za spavanje i vođenje ljubavi - a ne i za čitanje, gledanje TV-a i konzumiranje hrane. Takođe, preporučuje se napuštanje kreveta ukoliko se ne zaspi 20 minuta nakon odlaska u krevet, jer se u suprotnom samo povećava stres.

Autorsko pravo preuzetog teksta je :http://www.psihoterapija.co.yu/opsihoterapiji.html Gde možete naći više informacija
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'