Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 162
Juče: 95

Danas: 67


 PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


 

Razvoj ličnosti

 

Čovek se ne rađa kao ličnost, već mu je rođenjem samo dat materijal odn. Samo biološka osnova na kojoj će se formirati ličnost. Pojmovi razvoja i socijalizacije su srodni pojmovi. Socijalizacija označava takođe kontinuirano menjanje ponašanja, ali pri kome se naglašava delovanje socijalnih faktora. Socijalizacijom se stiču važne osobine za društveni život, ali ne samo pozitivne, već i negativne osobine. činiocima socijalizacije mogu se smatrati svi faktori koji utiču na tok i rezultate socijalnog učenja, među najvažnijima su porodica, škola i vršnjaci.

Porodica je veoma bitna za razvoj ličnosti, a pogotovo odnos roditelja prema detetu. Bitno je da dete ima osećaj sigurnosti, da oseća da roditelji o njemu brinu i da ga vole. Roditelji predstavljaju uzor deci, te je to još jedna značajna osobina.

Škola je glavni činilac u sticanju znanja i veština, glavni faktor obrazovanja i važna ustanova vaspitanja i formiranja stavova, vrednosti i društvenih normi. U školi se stvaraju uslovi za integraciju u društveni život i ona značajno deluje na razvoj ličnosti pojedinca.

Vršnjaci, takođe imaju veliku ulogu u razvijanju i formiranju ličnosti pojedinca. Grupa vršnjaka znatno utiče na to koje će vrednosti mladići i devojke težiti da ostvare, šta će im biti ideali. Posebno će uticati na razvoj interesovanja, na način odevanja, odmaranja i zabavljanja, kao i na način govora i izražavanja. 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'