Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 154
Juče: 95

Danas: 59


 PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


 

Razlike između fobije i straha koji svi iskusimo

 

Da bi postojanje straha ukazivalo na fobičan poremećaj potrebno je da strah ometa svakodnevno funkcionisanje osobe ili da osoba zbog njega trpi.Znači da osoba ne boluje od fobije ukoliko se čitav život bojala npr.zmija,ali joj taj strah nije smetao.Dakle o fobiji se govori onda kad strah stvara poremećaje u ponašanju i onemogućava obavljanje uobičajenih životnih funkcija.

Ovdje se spominju i pojmovi fobički karakter i fobička odbrana .Fobički karakter se odnosi na ličnost koja izbegava sve situacije koje mogu stvoriti fobiju,a fobička odbrana se odnosi na bilo koje postupke u kojima se izbjegavaju fobičke situacije.


Najviši odgovorni činilac nastanka fobija je dječiji strah.Neke dječije fobije nestaju na pragu puberteta ,ali jedan manji dio može da se prenese i u odraslo doba.Često nije lako ni dokučiti kod odraslih da li je to neka nova pojava,ili ponovo aktivirana fobija iz djetinjstva.Često se prvobitni objekat straha , zamijeni nekim drugim,novim,a pravi uzrok biva potisnut.To je mehanizam nastanka fobija.

Autorsko pravo preuzetog teksta je :  http://www.znanje.org Gde možete naći više informacija
Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'