Svi ponekada imamo i lepe i ružne emocije. Kada smo srećni često taj osećaj delimo sa najbližim osobama. A kada smo tužni, uplašeni, depresivni, besni, povlačimo se u sebe i taj osećaj ne delimo ni sa kim. Potreban nam je savet ili mišljenje nekoga ko je stručan da nam pomogne ali se ne usuđujemo ikoga da pitamo. Razlog znamo samo mi. Od danas na našem sajtu imate mogućnost da uz najveću diskreciju - uz šifru, postavite pitanje stručnjaku psihologu- psihoterapeutu i da pročitate odgovor. Koristeći šifru zadržavate potpuno pravo na diskreciju a stručan odgovor dobijete na našem sajtu u roku od 48h.Ukupno: 160
Juče: 95

Danas: 65


 

  

PSIHOLOG RADMILA GRUJIČIĆ
psihopomoc2012@yahoo.com

Pratite nas na Facebook-u

Psiho centar Psihomedica
https://psiho-centar-psihomedica.business.site/


Detinjstvo i razvoj sexualnosti


Bebe (od rodjenja do 2 godine)
Pre samo sto godina se mislilo da je seksualnost nesto sto se magicno pojavljuje u pubertetu. Istorijski, dugujemo Sigmunu Frojdu zapazanje da deca - zapravo, infanti - imaju seksualne potrebe i da imaju seksualno ponasanje. Kapacitet ljudskog tela da pokaze seksualan odgovor prisutan je od rodjenja. Muski infanti, na primer, imaju erekcije. Neki decaci, se i radjaju sa erekcijama. Ultrazvucne pregledi ukazuju da se erekcije dogadjaju kod muskog fetusa nekoliko meseci pre rodjenja (Masters et al., 1982). Vaginalno lucenje dogadja se kod devojcica 24 casa posle rodjenja (Masters et al. 1982).
- masturbacija

Bebe masturbiraju mazeci svoje sopstvene genitalije. Postoje neka pitanja kao na primer, koliko su ona svesna toga sto rade, ali na kraju ona se ipak angazuju u neki vrstu ugodne autostimulacije. Kapacitet za masturbaciju javlja se izmedju prve i trece godine (Martinson, 1981). Ford i Beach (1951) su na osnovu svog istrazivanja seksualnog ponasanja u drugim kulturama, primetili da ako je dozvoljeno, vecina decaka i devojcica ce do 6 do 8 godine napredovati od slucajnog pipkanja svojih genitalija do sistematske masturbacije. U nekim kulturama, zapravo, odrasli putem milovanja genitalija smiruju decu kada placu. Orgazmi do masturbacije moguci su cak i u ovako ranoj fazi, iako sve do puberteta decaci ne mogu ejakulirati. Masturbacija je normalna, prirodna forma seksualne ekspresije u ranom detinjstvu. To definitivno nije znak patologije, kako su prethodne generacije verovale. Bebe i mala deca su prilicno samoljubivi. Cak i kada izgleda kao da se igraju sa drugom decom, cesto samo sede pored druge dece u sopstvenom svetu. Razvoj njihovog seksualnog ponasanja ide uporedo sa razvojem njihovog ostalog ponasanja.
- negenitalna senzualna iskustva
Mnoga senzualna iskustva koja bebe i mala deca imaju su difuzna i ne mogu se lako klasifikovati kao masturbacija ili heteroseksualna ili homoseksualna aktivnost. Kao sto je na primer Frojd primetio, deca uzivaju u stavljanju razlicitih stvari u svoja usta, majcinih grudi, cucle, prstiju, a to mogu biti senzualna iskustva za bebu. Mazenje i ljuljanje takodje mogu biti topla, senzualna iskustva. Zapravo, iskustva beba u tako ranim intimnim susretima mogu uticati na njegove ili njene reakcije na intimnost i mazenje u odraslom dobu. Deca su po tom pitanju razlicita neka vole da se maze, a neka ne (Schaffer & Emerson, 1964).
- vezivanje
Kvalitet veze sa roditeljima u ovom dobu moze biti usko povezan sa kapacitetom deteta za kasnije seksualne i emocionalne odnose. U psiholoskim teriminima, vezivanje se formira izmedju bebe i majke, oca, ili druge osobe koja mu/joj pruza paznju. Veza zapocinje u satima odmah posle rodjenja i nastavlja se kroz period ranog detinjstva (Higham, 1980). Kasnije se stvaraju drugacije veze sa drugim bliskim ljudima. To su najranija iskustva jedne osobe sa ljubavlju i emocionalnim vezivanjem.
Deca
Do 2 ili 2,5 godina deca znaju kog su pola. Oni znaju da su kao roditelji istog roda i da su razliciti od roditelja suprotnog roda kao i od druge dece suprotnog roda. Isprva, bebe misle da su razlike izmedju decaka i devojcica u odeci i frizuri. Ali do dve i po godine se moze javiti svesnost o razlikama u genitalnim regijama i pozicijama za vreme uriniranja. Rano detinjstvo (od 3 do 7 godine) Izmedju trece i sedme godine primeceno je povecanje seksualnih interesa i aktivnosti, bas kao i svih interesa i aktivnosti.
- masturbacija
Deca povecano pocinju da masturbiraju u ovo doba, ali ne masturbiraju bas sva deca. U studiji ucenika koledza, 15 procenata muskaraca i 20 procenata devojaka setili su se svojih prvih iskustava sa masturbacijom koja su se dogodila izmedju 5 i 8 godine (Arafat i Cotton, 1974.). U norveskoj studiji, vaspitaci u obdanistu prijavili su da se izmedju polovine i trecine dece angazuje u neku formu masturbacije (Langfeldt, 1981.) Deca takodje za vreme ovog perioda uce da je masturbacija nesto sto se radi u privatnosti.
- heteroseksualno ponasanje
Do 4 ili 5 godine decja seksualnost postaje vise drustvena. Pocinju sa nekim heteroseksualnim igrama. Decaci i devojcice se mogu grliti ili drzati za ruke imitirajuci odrasle. "Igranje doktora" je popularna igra u tom dobu (Gundersen et al., 1981). Generalno, to ukljucuje pokazivanje genitalija, gledanje tudjih genitalija, i mozda mazenje i dodirivanje. Do pete godine, deca su formirala koncept braka - ili makar njegovih negenitalnih aspekata.
- homoseksualno ponasanje
Za vreme kasnijeg detinjstva i preadolescencije, seksualne igre sa clanovima sopstvenog roda mogu biti cesce nego igre sa clanovima suprotnog roda (Martinson, 1973). Generalno, aktivnosti se svode na dodirivanje tudjih genitalija (Broderick, 1966).
- znanje o seksu i interesovanja
Vec u trecoj ili cetvrtoj godini deca pocinju da primecuju genitalne razlike izmedju muskaraca i zena, ali njihove ideje su veoma maglovite. Do sedme godine, trideset procenata americke dece razumeju koje su to razlike (Goldman & Goldman, 1982). Generalno, deca na otrkice genitalnih razlika reaguju smireno. Oko trece godine deca su veoma zainteresovana za razlicite poze pri uriniranju. Devojcice pokusavaju da piske stojeci. U ovom dobu deca uzivanju u grljenju i ljubljenju roditelja i mogu cak predloziti i brak roditelju (Martinson, 1973). Oko cetvrte godine, deca su narocito zaintersovana za kupatila. Igre "pokazivanje" su ceste u ovom dobu. Igre pokazivanja postaju redje, oko pete godine, kada deca postaju skromnija. Generalno, deca imaju dobro razvijene principe skromnosti i privatnosti do seste ili sedme godine. Deca ovih godina takodje postaju svesna socijalnih restrikcija seksualne ekspresije.


Autorsko pravo preuzetog teksta je: http://www.geocities.com/cssbeograd/detinjstvo.htm  Gde možete naći više informacija 


Sva prava Zadržana Agencija 'Autentik'